Köttfärsgratäng.

Kvällens middag blev en enkel men god, köttfärsgratäng.
Vi hade tänkt en annan middag men eftersom vi då skulle behöva åka och handla, vilket vi inte kände för just ikväll och sambon kände sig lite dålig och trött så ställde jag mig i köket medan han fick vila och bara få vara efter en dag på jobbet !
 
Så jag satte mig och försökte gnugga geni hjärnan för att komma på något som, är enkelt, gott och som vi kan ha i matlådor till jobbet. Och efter en titt i frysen och skafferiet så bestämde jag mig helt enelt för en gratäng. Nu är jag glad att jag gjorde det. Det vart så otroligt gott :) köttfärs+pasta+ostsås = himmelskt gott !!
 
 
Du behöver för 2middagar och 4matlådor (2st formar):
600-700gram pasta
 
1000gram köttfärs
1 gul lök
2burkar krossade tomater
1 vitlök
Tacokrydda
Svartpeppar
Salt
 
Ostsås:
1msk smör
2msk vetemjöl
1 L mjölk
Salt, Svartpeppar, Muskotnöt
4dl riven lagrad ost
 
 
Koka pastan enligt anvisningarna. Spola det sedan med kallt vatten och ställ åt sidan.
Bryn köttfärsen och löken i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater och kryddorna. Låt puttra ihop ca 5 min.

Smält smör i en kastrull till ostsåsen. Ta kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät kräm. Slå på lite mjölk i taget och koka på låg värme. Allt eftersom tjocknar såsen. Krydda med vitpeppar, salt & riven rivet skal av muskotnöt. Smaka av. Ta sedan av kastrullen från plattan. Tillsätt den rivna osten och låt den smälta ner.

Fördela pastan & färsen i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager av köttfärsen häll över ostsåsen. Gratinera i ugn 220 grader ca 30 min. Jag la över lite riven ost som garnering innan servering som smälte fint :)

En formen blev lite mera ugnsbakad än den andra men vad gör det (:
 


Hallonsylt.

Vi köpte hallon för drygt 1månad sedan som jag skulle göra sylt/marmelad på men eftersom vi inte hittade syltsocker så blev det till att leta efter ett nytt recept :) Och detta är receptet som jag använde mig utav.
 
1kg hallon
2 dl vatten
9 dl socker
 

Skölj hallonen i kallt vatten. Koka en sockerlag av vatten och socker och låt den koka några minuter tills sockret löst sig.
Rör ner hallonen och låt sylten koka cirka 5-10 minuter. Hallonen ska behålla lite av sin färg och gärna vara lite bitar kvar.

Slå på rengjorda burkar.


Jag gjorde den så tjock jag kunde eftersom det mer ska kännas som marmelad än som sylt (som faktiskt recept egentligen är för) och jag blev väldigt nöjd, speciellt med smaken ! (:
Jag använde frysta hallon direkt från frysen och det funkar jätte bra också . . .

Sedan lät jag den stå svalt i skafferiet i ca 7-10 dagar innan jag ställde in den i kylen. Just nu använder jag den mest i vaniljyoggi på morgonen men kanske att jag ska baka någon dag snart och använda den i det :)




Min stora kärlek !

I söndags hade vi vår första årsdag som förlovade :)
Det här året har verkligen gått otroligt fort fram. Även våra 2½ {i oktober} tillsammans tycker ja har gått fort. De känns som om det var igår jag såg dig komma emot mig i halvmörkret med ett stort leende på läpparna ! Och som jag har älskat varje leende och dina ögon som vilar varmt och tryckt på mig. Detta är en drömresa som jag aldrig hoppas tar slut.
Jag älskar dig så otroligt mycket min prins. Är så glad att du finns vid min sida. Vet inte hur jag skulle klara vardagens alla upp och ner utan ditt eviga stöd och uppmuntrande ord. Du är det finaste jag har.
 


Köksstädning och dagen.

Igår när vi var förbi mamma och pappa en snabbis så passade jag på att plocka med mig en av kartonger som står där. Det blev självklart en av kökskartingerna (: Den innehöll mesta dels redskap, besticklådorna och allt från alla lådor. Så nu hller jag på att diskar ALLT ! Ska bli skönt att äntligen få bort allt frn alla bänkar, matbordet och allt. Så det ligger där det ska ligga och att jag nu äntligen kan få lite yta att arbeta på och att bara få njuta av köket igen :)
 
Det kommer bli så bra så bra när det väl blir klart men det tar ju lite tid när man måste vänta på en diskmaskin som aldrig vill bli färdig :) Så jag sysslar och pysslar med lite annat för att inte sitta still så mycket och inte bli rastlös. Vilket jag redan blivit, därav att jag skriver detta men nu tänkte jag ta tag i det lilla som jag kan göra innan maskinen blir klar och sedan ska jag nog även se om jag inte ska äta något litet :)
And later....
 
 Senare idag kommer jag nog bara vara lite för ikväll ska jag in till staden för att ta en liten middag och kanske ett kallt glas med fina flickan Sofia. Ska bli kul at vi äntligen kan få till en träff och det ver verkligen jätte länge sedan nu så ! Det är så skönt när man har dom där vännerna som man inte behöver prata med eller träffa på flera dagar/veckor och sedan när man väl gör det så är det som att man pratade/sågs bara för någon dag sedan! Även fast jag självklart skulle vilja få till lite träffar med denna dam oftare men den senaste tiden har vi både haft lite tuffa tider att ta oss igenom men nu äntligen :)
Tur att jag är ledig imorgon säger jag bara redan nu ;)


Promenad

Imorse vaknade jag lite irriterad på väckarklockan eftersom jag helt hade glömt bort att jag ställt den och för att jag verkligen inte ville gå upp. Så försökte somna om men det gick inte å telefonen även började låta för att batteriet nästan var slut. 
Så när jag tagit mig upp och besökt badrummet tog jag en kaffe ute och kände att det kanske kan bli en bra dag idag. Sedan såg jag den där träningspåsen, som bara stirra och skratta åt mig...
Så jag vände upp och ner på den med ett larvigt leende på läpparna och en liten känsla av:
Skrattar bäst som skrattar sist.
 
Sedan drog jag på mig kläderna, snörade skorna, tog på mig ipoden runt armen och sedan gav jag mig ut på en promenad/jogging tur. Det blev inte speciellt långt, eller det beror ju på lite, jag hade ett mål men sedan tog jag inte den direkta, enklatste, kortaste vägen till målet. Så jag var väl ute i dryga 70minuter. Vilken för mig är rätt bra :)
Det kändes ju bra direkt efter attjag hade gjort det men nu känns det lite i mit dåliga knä igen så troligtvis behöver ag bygga upp det lite till innan man kanske enbart springer ute några gånger per vecka!
 
Sitter redan nu och funderar ut nästa runda men får se om det blir ikväll, imorgon eller i början på nästa vecka (: Nu blir det lite yoggi och bär med en kopp kaffe.
 
 
 


Favorit jeansen!

Dom här jeansen kunde jag sist ha strax efter nyår 2010 !
Får inte riktigt upp dom över höften och kan absolut inte knäppa dom [storlek26]. . . .
Nu är det dags igen att komma i dom, jag ääääälskar dessa jeans så nu ni (:

Bara dags att bli duktig flicka igen och nu när jag för första gången har ett riktigt mål att fokusera på så kanske det går bättre än alla andra gånger jag försökt komma igång med träningen ! Så nu ska ni allt få se :)


Träning och motivation

...Det är två ord som går hand i hand.
Men för mig alla gånger så går dom verkligen inte hand i hand. Min motivation brukar alltid infinna sig när jag tar tag i träningen men den försvinner lika fort som den kom nästan alla gånger. Det är som att hjärnan inte vill förstå eller koppla att träningen är bra för både kropp och själ. Så jag kan vara duktig och igång under någon veckas tid men sedan rinner det ut i sanden en månad eller så, sen kommer det tillbaka igen...

Men oavsett om det är för att gå ner i vikt, bygga muskler, få bättre kondis, smalare och tajtare kropp eller för att bara må bra så kan inspiration och delmål vara något som gör att man håller ut när det känns jobbigt och tråkigt eller som gör att man behåller motivationen. Då fastnar inte tankarna på det direkta målet som för en del kanske ligger på mils avstånd bort utan man ser ljuset i tunneln så att säga hela tiden. Att sätta upp delmål under resans gång kan göra att man mår bra i träningen och att man får mer motivation,även att se att sina delmål inte är omöjliga att uppnå utan det går, bara man är villig att satsa 100% oavsett vad.

Och allt det här med mat som folk hela tiden pratar om och alla dessa bokstavskombinationer gör mig lite galen. Jag tänker iaf inte dra ner på något annat än storlekarna på mina portioner, och äta mer regelbundet och flera mindre mål per dag. Jag tror på att man kan äta allt om man bara äter rätt storlek och regelbundet. Sen får ni alla andra säga vad ni vill och vissa dieter eller kurer kanske fungerar för er och är jätte bra. Kul för er. Men jag tänker låta mig själv äta det jag vill men jag tänker ändå tänka mig för hela tiden.

Rom byggdes inte på en dag. Och det kommer inte din nya kropp heller att göra. Låt det ta den tiden det tar. Kroppen behöver först tid att ställa om sig på när du börjar träna och sedan ska den börja "jobba" och sedan kommer resultaten. Det tar inte en månad att bli smal och sexpacket att komma fram utan det tar längre tid och det måste man tillåta kroppen.
Att försöka att inte jämföra sig själv, sina mål eller sina resultat med andra har jag erfarenhet av att det hjälper. När man slutar fokusera på andra och bara på sig själv så mår man bättre. Att man släpper allt och bara går in för att man själv ska komma dit man vill, må bättre och nå sina resultat är viktigare än vad dina vänner, folket på gymmet eller människor i allmänhet tycker, tänker och säger om dig, sig själva eller andra personer.
Vi har inte alla samma förutsättningar eller möjligheter och då ska man bara göra det som känns bra för en själv, lyssna på din kropp och dess signaler. Det som får dig att må bra och känna dig bättre i kropp och själ är det du ska fokusera på och bara köra ! Skjut inte upp det som jag gjort, för länge, men nu kör vi :)

Här får ni en motiverande och inspirerande blogg om att allt är möjligt, som jag följer ! Jenny Andersson


Andra semesterveckan.

Jaha ja, då var sista semesterveckan inne på sina sista timmar...
Riktigt skönt har det varit med två fina lediga veckor. Och imorgon bär det av till jobbet igen, redan kl05:10 ringer klockorna för oss båda.
 
Efter att vi kom hem från gotland i söndags har vi gjort "lagom" mycket :)
Måndagen spenderade vi med att tvätta, tvätta, tvätta från 12-21. Men lite på kvällen runt middagstid så kom grannarna över och vi satt ute med några kalla och bara pratade.
 
Tisdagen var vi dock inne eftersom regnet och åskan kom men senare på kvällen var vi nere på abborreberget, eldade, fiskade, skålade i rosé och hade det bra med fint sällskap. När klockan började bli mycket och vi drog oss hemåt gick vi över till våran granne. Där satt vi långt in på små timmarna och tog några kalla.
 
Onsdagen var en händelselös dag förutom när sambons lillebror kom över för en middag på uteplatsen. Sedan gjorde vi lite dip, morötter och gurkskivor till en skräckfilm och efter det såg vi två avsnitt av en serie innan det var dags att sova.
 
På torsdagen var vi över till sambons morfar och fikade, kollade på kort och bara pratade om livet. Efter det blev det lite handling och sedan åkte vi till bolaget med några vänner för att handla inför helgens bravader. Sedan blev en pizza och öl i centrum innan hemgång och lite mys för oss.
 
Fredagen åkte vi med två vänner ut till landet [nynäshamn typ] för att fiska, sola, elda, basta, äta gott och bara vara. Och helgen har verkligen gått jätte fort och det ar varit så otroligt skönt och mysigt att ha varit ute på landet och bara måt riktigt bra. Det blev även lite svampplockning för några och även bada gjorde dom {alla utom jag, heh}. Dumt att man egentligen inte åker ut dit oftare men nu kanske det blir ändring på det. Är ju skönt att komma bort ifrån allt och bara spela tp (jag och sambon förlorade dock), ta en öl och lyssna på en sprakande brasa som värmer kroppen. Men det kommer ju flera helger och semestrar som nog kommer spenderas där ute nu :)
 
Nu ska jag dock inte sitta här mer utan vara lite här hemma och med sambon innan vardagen, rutinerna och allt verkligen drar igång igen...
Det enda negativa över denna semester har varit att jag nu när jag kom hem kollatigenom schemat för hösten och vintern igen och såg att jag jobbar natt på julafton KUL...NEJ VERKLIGEN INTE KUL ! Men men, det lilla "problemet" ska jag inte tänka på mera nu utan tar det som det kommer när den tiden väl är inne..
Hoppas ni alla haft en bra vecka/heg/semester vad ni nu än gjort.
 
 


Gotland

Semestern på gotland var riktigt riktigt skön.
Vädret var toppen dom första dagarna men det blåste en hel del så mest låg vi ute i solen på tomten och bara njöt. Det var så otroligt skönt även fast man ibland fick ta pauser för att det var föör varmt :)
 
Så när vi kom på söndagen var det första vi fick göra att shoppa, lite sängkläder, lite mat och lite andra tillbehör. Sedan tog vi en sväng till den underbara butiken; Krusmyntagården och jag fick äntligen lukta och klämma lite på alla fina kryddor igen :) Vi handlade lite som vi kunde använda oss av i stugan under veckan. När vi kom tillbaka så spenderade vi kvällen med grillning och våra böcker.
 
Måndagen spenderades i solen med våra böcker :) Vi åkte även på eftermiddagen till några shoppingställen men utbudet var inte alls lika bra som förra året enlig oss så vi hittade inte jätte mycket. Men jag fick med mig ett par skor hem. På kvällen bestämde vi oss för att ta en promenad ner mot vattnet och även för en middag på ett litet hak. Det var en god middag och efter det blev det minigolf. Tyvärr så förlorade jag rätt stort {drygt 20poäng} även fast jag fick en otroligt bra start. Men jag skyller lite fint på att vinet kickade in så ni alla inte tror att jag är jätte dålig på minigolf ;) Sedan gick vi och tog en seger öl och ett förlorar-glas vin innan vi tog en promenad hem igen.
 
Tisdagen spenderades också på gräset i solen med böckerna. Tyvärr började min bok ta slut så det var nog sambon som läste mes den dagen :) Lite grillat till middag och några kalla sedan var den dagen förbi (:
På onsdagen tog vi oss en 4km´s promenad in till visby för lite middag. Det blev en riktigt god middag och sedan blev det en pubrunda. Det vart en riktigt bra och rolig kväll.
 
Torsdagen började med fint väder och lite solning. Sedan satte vi oss i bilen och åkte till Lickershamn för att köpa lite rökta räkor och lite rökt makrill. Rund middagstiden så åkte vi till Krusmynta gården igen då dom har hel grillat lamm på menyn. Det var inte riktigt som vi trodde utan dom hade en stor buffé och det grillade lammet låg i en muurikka och puttrade. Men det var riktigt gott och vi åt massor :) Sedan shoppade vi lite mera kryddor och burkar och lite annat smått och gott i butiken innan vi satte oss i bilen igen och tog en liten road trip. Vi stannade till vid; Blå lagunen och såg på medans solen gick ner där. Så otroligt fint det var där men det blåste lite kalla vindar. Sedan tog vi oss upp till Fårösund och sedan hemåt igen. Det var en "lång" road trip genom norra gotland men vi såg mycket fint och pratade om alla tomter till salu :P
När vi åter var hemma så tog vi en promenad på stranden innan vi hade lite kvällsmys med våra rökta delikatser som vi köte under dagen, med en kall öl och lite levande ljus.
 
Fredagen bjöd inte på jätte bra väder så vi bestämde oss för ännu en road trip. Denna gång blev det söder ut. Vi åkte till Ladan i Hemse, en inredningsbutik som vi hittade förra året och som jag direkt blev förälskad i. Dom har så otroligt mycket fint. Denna gång köpte vi två tvättmedelsburkar, ett nytt durkslag och ett ljus. Sedan åkte vi även till lite andra butiker och outlets "där nere" innan vi hittade hem igen och kvällen var ett faktum. Det var ännu en toppen tur och vi såg en massa fin natur och hade väldigt trevligt i bilen.
 
Lördagen bestod av biltur igen :) Vi skulle till ett rökeri ännu längre söderut än vi var dagen innan, men det var sådan kö och så förbaskat mycket folk att vi bestämmde oss för att äta på en liten servering som vi tillslut hittade till. Det var trevligt. När vi var påväg hem igen kom spöregnet. Och det slutade verkligen inte men det hade sina uppehåll. Vi träffade min gamla klasskompis ifrån gymnasiet och hans fina lilla familj, mitt i visby i regnet. Det blev ett kort möte men vi planerade att ses på kvällen. Så vi åkte en sista gång till Krusmyntagården och köpte lite mera kryddor och sedan hem, läste lite i sängarna innan vi gjorde middag. Sedan tog vi oss i det hemska regnet till Tofta {där dom bodde} och spenderade kvällen med att stå längst bak under paraplyn och lyssna till Björn Rosenström. Det vart en otroligt lyckad kväll och jag hade verkligen jätte trevligt med dessa fina personer !!
 
Söndagen kom och tyvärr var det dags att åka hem igen. Vi slöade i stugan innan vi gjorde oss redo och åkte in till visby för att ströva runt där någon timme innan vi åkte till hamnen och tog båten hem.
Och det var så skönt att få komma hem, hem till sin egen säng och sina egna saker. Men a längtarredan tillbaka till gotland, snäck och stugan. Vill verkligen tillbaka nästa år !!
 


Vilka fina dagar.

 
Fredagen var helt underbar med grillning och en massa skratt med sambons syskon plus pojkvän & vänner och våran fina Ewa. Det vart en riktigt toppen kväll som alltid och massa god mat !!! Även kortspel och historier från gamla dagar förgyllde kvällen. Tack alla :)
 
 Lördagen var också helt fantastisk. Det var ett års kalas för allas våran lilla Leah. Åh hon är ju bara så otroligt underbar och go ! Det blev tårta och kaffe i mängder. Även lite Leah gos fick jag fast att hon var upptagen med presenterna och farmor :) 
Efter det drog vi förbi och pratade goja med mamma och pappa innan det var dags att dra sig hemåt och packa det sista.
 
Vi gjorde en lagom tidig kväll och klockan ringde drygt 4timmar senare. Då var det bara att gå upp, klä på sig, fixa kaffet och packa bilen och åka mot nynäs.
Men nu är det semester och här sitter vi på gotland... Det är så skönt att få komma bort en vecka, bara vi och ha det bra. Utflykter, bada, sola, läsa och äta rikigt god mat. Som vi har längtat efter denna semester :) Jag, vi, kommer verkligen njuta nu och jag ska verkligen försöka ta dagen som den kommer och njuta av ön, värmen, sambon och det enkla lilla här i livet. För enkelt och fint bor vi. Sedan hoppas jag även såklart på lite shopping av olika slag :P En väska iår igen kanske, mera kryddor och lite annat smått & gott kommer nog att få följa med hem. Kommer inte ge mig utan en kamp om det regnar en dag att vi ska besöka min favorit lada, de små loppisarna och alla andra fina små marknader och påhit som finns över hela ön ! (:
 
Söndagen spenderades på att inhandla sängkläder, mat och allt vi behövde för en vecka här. Sova några timmar på förmiddagen hann vi även med. Senare på kvällen åkte vi till krusmynta gården och inhandlade lite kryddor som vi kan använda här, mera ska inhandlas en annan dag kan jag lova er. Älskar denna butik och deras underbara kryddor :)
 Hela dagen igår spenderade vi i solen, så otroligt skönt. På eftermiddagen tog vi en sväng om och köpte lite matvaror, ett par skor till mig och lite flera böcker. Vi åt sedan en god middag på ett litet hak igår och sedan blev det en runda minigolf. Vilket verkade gå jätte bra för mig ibörjan men sedan hände något... Jag skyller på vinet ;) men förlorade, det gjorde jag stort ! Sedan satte vi oss och tog ett glas vin på haket och bara njöt av kvällen.
Idag har det varit lagom väder så böcker, korsord och liknande har vi spenderat dagen med och bara haft det mys. Hoppas på en toppen dag med strålande sol imorgon. Men nu är det dags att avsluta och hoppas ni alla får en bra vecka. Vi hörs när vi kommer hem igen ! :) 
 
Puss och kram.


Början på dagen.

Det har varit en bra start på dagen, även fast jag fortfarande har väldigt väldigt ont.
Åt en riktigt god frukost och har nu börjat titta igenom kläder ska ska packas och vad som måste tvättas innan packning.
Det går sakta då jag rör mig väldigt sakta men jag får iaf fler saker gjorda idag, känns det som !
Bästa vännen {alvedon} är även idag vid min sida. . .
 
Mums
Vaniljyoggi, crunch, russin, blåbär & hallon.


Smärta, smärta & åter smärta

Idag är ingen bra dag alls...
Jag har haft så fruktansvärt ont i tarmarna & "livmodern" hela natten, så jag har inte sovit mycket utan mest vänt på mig och försökt hitta en position som varit skön. Tårarna har runnit och svordomarna strömat ur munnen på mig.
Tur att sambon inte vaknade för han hade nog bara oroat sig och inte kunnat somna om fast han egentligen inte kan göra mer än säga att allt blir bra och hålla om mig.
 
Jag hatar mina perioder då jag får såhär ont, för jag blir som paralyserad och kan ena sekunden bara ligga ner, andra sitta för att smärtan ska avta lite men den fösvinner inte helt. Läkarna kan inte heller hitta något fel på mig så jag vet inte riktigt vad man ska göra mer än att just nu bita ihop. Det är även svårt att veta mer exakt vad det är som gör ont i mitt fall. Det sitter i höjd med troskanten och kan vara livmodern/äggstockar och den biten men även tarmsystemet är ju där bakom så vem vet vad det är...
Men ont som fan göra det iaf. Så nu ligg/siter jag här hemma med alvedon som min bästa vän och hoppas jag snart iaf kan komma ur soffan själv, vilket jag inte kunde igår...
 
I say fuck this !!!