Stora köttbullar i champinjonsås med kokt potatis
Detta är ifrån linas matkasse v42
Ingredienser:
Champinjoner
Grädde
Gul lök
Morötter
Nötfärs
Potatis
Kinesisk soja
Köttbuljong
Mjölk
Salt
Smör
Svartpeppar
Vetemjöl
För 4personer
1. Koka 900g potatis
2. Klyfta 250g champinjoner. Stek dem mjuka i lite smör i en stekpanna med höga kanter eller en stekgryta. Lägg över på ett fat.
3. Grovriv 1gul lök och blanda med ca 500g nötfärs, 1tsk salt, 2krm svartpeppar och 1dl grädde. Blanda väl och forma till köttbullar
4. Bryn köttbullarna försiktigt i lite smör i 5-6minuter
5. Rör ut 1msk vetemjöl i några matskedar vatten till en jämn redning och vispa ner 1,5dl mjölk, 1dl grädde och 1msk kinesisk soja. Häll blandningen över köttbullarna
6. Smula ner 1 tärning köttbuljong i pannan och lägg ner den stekta svampen. Koka upp och sänk värmen och låt koka under lock i ca 10minuter eller tills köttbullarna är genomstekta. Vänd dom efter halva tiden
7. Riv 300g morötter och servera tillsammans med köttbullarna och potatisen
Hoppas det smakar !
Är ni som oss och inte gillar svamp så kommer här Min sås till denna rätt !! Detta är alternativa steg 5-7. . . .
5. Finhacka 1king solo vitlök, alt 4-5klyftor. Hacka 1 liten chili - färsk OCH 1/2 torkad chili
6. Lägg ner vitlöken och chilin över köttbullarna och häll över en liten burk krossade tomater {228ml}
7. Smula ner 1/2 tärning köttbuljong och resten av grädden. Krydda med lite svartpeppar.
Låt det koka ca 10minuter och servera till kokt potatis :)