Grekiska järpar i bröd med tzatziki och auberginekräm
Detta är från Linas matkasse v34.
Ingredienser:
Aubergine
Gurka
Krispsallad
Matyoghurt
Nötfärs
Tomater
Tortillabröd
Vitlök
Flytande honung
Mjölk
Olja
Salt
Strödbröd
Svartpeppar
Torkad oregano
Torkad timjan
Vitvinsvinäger
För 4personer:
1, Om du grillar utomus, tänd grillen, sätt även ugnen på 225grader.
2, Skär 1aubergine i 8klyftor på längden och lägg i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och stek i ugnen i ca20 minuter
3, Tzatziki: Grovriv 1/2gurka och pressa ut vätskan. Blanda gurkan med 2dl matyoghurt. Pressa ner 1vitlöksklyfta. Smaka av med salt och svart peppar. Ställ kallt.
4, Skiva 2tomater och riv 1/2kruka krispsallad i mindre bitar. Lägg upp på ett fat.
5, Blanda i en bunke: 1/2dl ströbröd, 1dl mjölk, 1msk torkad oregano 1tsk torkad timjan, 3/4tsk salt och 2krm svartpeppar. Blanda ner ca 500g nötfärs.
6, Forma smeten till 8 järpar. Pensla med lite olja och grilla runtom i några minuter eller stek i en panna.
7, När auberginen är klar, skrapa loss kötet från skalet och mixa med stavmixer i en bunke. Pressa ner 1vitlöksklyfta och tillsätt 1msk olja, 1tsk vitvinsvinäger, 1tsk flytande honung, 2krm salt och 2krm svartpeppar.
8, Servera nygrillade/stekta järpar i tortillabröd med auberginkräm, tzatsiki och grönsaker.
Hoppas det smakar !